Uncular, 1 milyar dolarlık ihracat hedefinde ısrarcı



Uncular, 1 milyar dolarlık ihracat hedefinde ısrarcı

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, 2012 yılında 850 milyon dolarda kalan un ihracatını 2013’te 1 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.
 
 
Ferit B. PARLAK
 
ANTALYA – Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen Buğday, Un, İklimsel Değişiklikler ve Yeni Trendler konulu kongrede, dünya un ihracatında ön sırada yer alan un ihracatçıları, 2012 yılında 850 milyon dolarda kalan ihracat miktarını, 1 milyar dolara yükseltme kararlılığını ortaya koydular.
 
Kongrenin açılış konuşmasını yapan TUSAF Başkanı Erhan Özmen, teknolojik gelişmelerle birlikte ekonomik faaliyetlerin ulusal sınırları tanımadan gerçekleşmesinin, ülke ve sektörleri her türlü riske ve rekabete açık hale getirdiğini söyledi. Türkiye’de çok sayıda çalışma ve araştırma yapılsa da iklim değişikliğine uyum politikalarının gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunu aktaran Özmen, “Geleneksel olarak bilinen ve yaygın kullanımdaki enerji kaynaklarının yok olma riskinin arttığı bir sürecin başlangıcındayız. Gelişmiş ülkeler enerji çeşitliliğini artırmakta, yaymakta ve alternatif arayışlarını sürdürmekte” dedi.
 
‘Etkin bir tarım politikası, ihtiyaç’
 
OECD tarafından 2030 için hazırlanan Biyoekonomi Raporu’na göre etki potansiyeli en yüksek üç sektör arasında tarımın yer aldığını dile getiren Erhan Özmen, Türkiye’de bunun biyoyakıt olarak gündeme geldiğine dikkat çekti. Özmen, giderek artan ihtiyacın karşılanabilmesi amacıyla etkin bir tarım politikasını ihtiyaç olduğunu vurguladı. Son yıllarda fiyatı beklenenin üzerinde artan tahılların çoğunun enerji üretiminde kullanılmaya başlananlar olduğunu aktaran Özmen, Türkiye’nin geçen yıl 67 milyar dolar ödediği enerji ithalatını azaltmak için mevcut potansiyeline ivme kazandırması gerektiğini bildirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirlediği hedefler doğrultusunda birinci önceliğin gıda güvenliği olması gerektiğini ifade eden Erhan Özmen, ikinci önceliğin ise biyoenerji olduğunu söyledi.
 
Dünyada 2012 yılında yüzde 30 oranında fiyat hareketi yaşandığını, Türkiye’de ise TMO’nun piyasa  müdahaleleriyle rahat sayılabilecek bir sezon geçirdiklerini dile getiren Erhan Özmen, buğday ithalatına yasak getirilmesi gibi bir durumun sözkonusu olmadığını, ihracatı müteakip yılın 12 ayında da ithalat yapılabildiğini vurguladı.
 
‘Daralan pazar için alternatif ülkeler’
 
Geçen yıl Bakan Mehdi Eker’in önlerine koyduğu 1 milyar dolarlık ihracat hedefinin, Endonezya’nın koruma önlemleri yüzünden 850 milyon dolarla kaldığına dikkat çeken Özmen, geçen yıl daralan pazarın bu yıl Ortadoğu, Kuzey Afrika, Suriye ve Libya pazarlarıyla telafi edileceğini dile getirdi. Özmen, bu ticarette yakın rakip olan Kazakistan’ın Ocak-Ekim döneminde 504 milyon dolarlık ihracat yaptığı bilgisini verdi.
Başkan Özmen, bu yıl 1 milyar dolarlık ihracat hedefinin tutturulacağını söyledi.
 
Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla ekmek üretim modelinde meydana gelecek değişime un sektörünün teknoloji sayesinde kolay uyum sağlayacağını dile getiren Erhan Özmen, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nda yapılan çağrıları da desteklediklerini anlattı.

Kaynak Dünya Gazetesi