İhracatçıya Müjde!



İhracatçıya Müjde!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TÜRK EXIMBANK ve Faktoring Derneği iş birliği protokolü imzaladı

İhracatçıların rekabet gücünü artırmak isteyen TİM, TÜRK EXIMBANK ve Faktoring Derneği ortaklığında politikalar belirlenmesi, finansal enstrümanların bilinirliğini artıracak çalışmalar yapılması ve ihracatçıların finansmana erişimde karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri hazırlanmasını amaçlıyor. İşbirliği sayesinde Türk ihracatçılar, 238 ülkeye güvenli ve uygun fon maliyeti ile ihracat yapabilecek.

Konu ile ilgili açıklama yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin krize rağmen büyüyen ekonomisiyle hem bölgesinin hem de dünyanın parlayan yıldızı olduğunu söyledi. Büyükekşi, “55 bin firmadan oluşan ihracat ailesi olarak, Türkiye’nin dünyaya açılan dinamik ve rekabetçi yüzünü oluşturuyoruz. 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. TİM olarak da bu hedefe ulaşmak için iş paydaşlarımızla bir araya gelip ihracatçılarımızın finansman olanaklarının güçlendirilmesi ve kullandıkları finansal enstrümanların çeşitlendirilmesi konularını görüşüyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRK EXIMBANK Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, TÜRK EXIMBANK’ın 2012 yılında ihracata sağladığı nakdi kredi ve ihracat kredi sigortası desteğini yüzde 77 artırarak 22 milyar dolara çıkarttığını ifade etti. Kaplan, “Ülkemizin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesinde öncelikli hedefimiz ihracatçının teminat sorunlarına çözüm bulmak ve finansman kaynaklarına erişim imkânlarını artırmak.” diye konuştu. Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman da Türk faktoring sektörünün yakaladığı yıllık yüzde 39’luk büyüme ile dünyada on dördüncü, Avrupa’da sekizinci ve ihracat faktoringi hizmeti veren 71 ülke içinde de yüzde 18’lik payla muhabirli ihracat sıralamasında Çin’in ardından ikinci sırada yer aldıklarını ifade etti.