Yetkilendirilmiş Yükümlü Bilgilendirme Semineri (İzmir) Hk.



Yetkilendirilmiş Yükümlü Soru Kitapçıklarının cevaplandırılması ve bilgilndirme konulu seminer İzmir Ege Bölgesi sanayi Odası Meclis Salonunda yapılmıştır.
Seminere ait notlar aşağıda yer almaktadır. 

Lutfen Resimleri Goruntuleyiniz

    EGE Bölgesi Sanayi Odası, üyelerini ihracatta gümrük işlemlerini hızlandıran 'yetkilendirilmiş yükümlülük' konusunda organize ettiği seminerle bilgilendirdi. EBSO Meclis Salonunda Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen seminerde; Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Hasan Murat Özsoy, Ticaretin Kolaylaştırılması Daire Başkanı Jale Arslan yetkilendirilmiş yükümlü ve onaylanmış kişi sistemi ile başvuru süreçlerine ilişkin bilgi verdi. Toplantının açılışında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Sevimli, ekonomik ve siyasi olarak, özelikle son iki yıldır oldukça zor bir dönemden geçildiğine dikkat çekerek, "Ortadoğu'da söndürülemeyen ve küresel bir mesele haline gelmiş olan savaş, küresel boyuta ulaşan terör eylemleri, mülteci meselesi, dış politikada yaşadığımız sıkıntılar, alçak kalkışma girişimi derken son olarak AB ile aramızda soğuk rüzgarlar esmektedir. Böyle zorlu zamanlarda; gerek iç, gerek küresel sıkıntıların baskısı altında talep daralmasından iş dünyası olarak olumsuz etkilendiğimiz bir gerçektir. Özellikle de KOBİ'lerimiz bu daralmadan en çok etkilenen kesim olmaktadır. Böylesi bir süreçte, ekonomideki mekanizmaların işlerliğini yitirmemesi adına atılan adımlar önemli olup, üyelerimizin de en doğru şekilde faydalanmasını ümit ediyoruz" dedi. KENDİ TESİSİNDE GÜMRÜK İŞLEMİ 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü' ve 'Onaylanmış Kişi Statü Belgesi'nin önemini vurgulayan Sevimli, "Bu uygulamanın doğru anlaşılması ve kullanılması ise bir o kadar önemlidir. Çünkü bildiğim kadarıyla Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü hakkını alan sadece 4-5 firma bulunmaktadır. Bizim iş dünyası olarak en çok zorlandığımız husus bürokrasi kaynaklı zaman kaybı ve evrak toplamadır. Konu ne olursa olsun, hangi bakanlık olursa olsun, maddi, manevi bizleri zorlayan uygulamaların ortadan kaldırılması en büyük temennimizdir. Son yıllarda hak teslim etmek gerekir ki, önemli adımlar atılmıştır. Özellikle de Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız bu hususlarda oldukça aktifler. Bakanlığın 'En kolay en güvenli ticaret' misyonunu sahiplenmesi de bizleri umutlandırmaktadır. 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü' ve 'Onaylanmış Kişi Statü Belgesi'ile ithalat ve ihracat yapan firmalar gümrük işlemlerini kendi tesislerinde yapabilecek, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanacaktır. Karşılıklı güven unsuruna da dayanan bu sistem ile mükellefe de sorumluluk yüklenmiş olacak ve mükellefin de daha titiz davranması bu yolla sağlanacaktır" diye konuştu.
64 ÜLKEDE UYGULANIYOR Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Hasan Murat Özsoy ise gümrük işlerini yerine getiren, sistemli kayıt tutan, mali yükümlülüklerini yerine getiren, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip olan, kendi otokontrolünü yapan firmalara yetkilendirilmiş hükümlülük statüsü tanıdıklarını anlattı. Söz konusu firmalara imtiyazlı ayrıcalıklar tanıdıklarını belirten Özsoy, "Dünyanın pek çok ülkesinde gümrük işlerini hızlı ve güvenli yürütülebilmesi için izlenebilirliği ve iç güvenlik sistemlerinin güvenirliliği ve kontrolü tasdik edilmiş firmalara bir takım kolaylıklar tanınmaktadır. Bu statü dünyada 64 ülke uluslararası zincirin güvenirliliğini sağlamaktadır" dedi. TEK TİP BELGE OLACAK Karşılıklı tanıma anlaşmalarının sistemin önemli bir boyutu olduğunu belirten Özsoy şunları söyledi: "Bir ülkede güvenli kabul edilen ticaret erbabı diğer ülkede de güvenli kabul edilmektedir. 23 Kasım 2016 tarihinde onaylanmış kişi belgesinde bir düzenleme yaptık. Bu düzenleme ile bu belgenin kaldırıldığı yönünde bir algı var. A,B,C diye üç tane onaylanmış statü belgesi vardı. A ve B kaldırıldı. C belgesinin ise statüsünü genişlettik. Onaylanmış statü belgeleri 15 Ağustos 2017 tarihinden itibaren onaylanmış kişi statü belgeleri sınıf ayrımı olmaksızın tek tip belge olarak düzenlenecektir."