Türkiye ile Özbekistan Arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasının Onaylanması Hk.

İLGİLİ SEKTÖR:  Genel

Konu: Türkiye ile Özbekistan Arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasının Onaylanması Hk.

Duyuru Özeti:

29 Mart 2022 tarihinde Taşkent’te imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması”nın onaylanmasına ilişkin 7443 sayılı Karar yayımlanmıştır.

Akit taraf  menşeli ürünlerin tercihli ticaretinde EUR 1 Dolaşım Belgesi kullanılacak olup, Anlaşma tarafların iç yasal prosedürlerinin bitirilmesinin ardından yürürlüğe girecektir.

Konuya ilişkin düzenlemeye ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Kanunun yasalaşması aşamasında Genel Gerekçe’de yer alan bilgilere göre;


Anlaşma kapsamında Özbekistan tarafından ülkemize 12 sanayi ürününde taviz verilmektedir. Bu ürünler; demir-çelikten yassı mamuller, santrifüj pompalar, borular-kazan-tank vb., dizelden elektrik üreten cihazlar, transformatörler, elektrik panoları, bazı makine aksam ve parçaları, elektrik iletkenleri, kontrol ayar cihazları ve prefabrik yapılardır. Özbek tarafınca bu ürünlerden prefabrik yapılar için %60 oranında, diğerleri için ise %50 oranında gümrük vergisi indirimi yapılacaktır. Bu ürünler bakımından 2021 yılında ülkemizin Özbekistan’a ihracatı 98 milyon ABD Doları tutarındadır.

Ülkemiz tarafından Özbekistan’a, ülkemizde sınırlı üretimi olan ve ithalata konu olan 12 tarım ürününde miktar sınırlamaları kapsamında gümrük vergisi indirimi yapılacaktır. Bu ürünler soğan, nohut, bazı sebze konserveleri (kornişon, kapari, tatlı mısır), kurutulmuş bezelye, mango türü siyah fasulye, beyaz fasulye, badem, ceviz, kurutulmuş siyah üzüm, kurutulmuş erik, kurutulmuş şeftali ve armut, biber ve yer fıstığıdır. Bu ürünlerde 2021 yılında ülkemizin Özbekistan’dan ithalatı yaklaşık 10 milyon ABD Doları, toplam ithalatımız ise 160 milyon ABD Doları tutarındadır.

Söz konusu Anlaşma ile ihracatçılarımıza Özbekistan pazarında daha rekabetçi olma imkânı sağlanmaktadır. Bu çerçevede, Özbekistan, bazı sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini indirirken ülkemizce sınırlı sayıda tarım ürününde kota kapsamında pazara giriş avantajı sağlanmaktadır.


Konuya ilişkin detayların yer aldığı Kanun  Teklifi ve Dışişleri Komisyon Raporuna ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Saygılarımızla,
Mevzuat Servisi

Duyurumuz ile ilgili görüş ve sorularınız için: 
[email protected]
 
Lutfen Resimleri Goruntuleyiniz