Konu: Türkiye – Birleşik Krallık STA’sının Menşe Kuralları ve Menşe İşlemlerine İlişkin Protokol’ün Uygulanmasına Dair Yönetmelik Hk. (30.05.2021 Tarihli)
Duyuru Özeti:
01 Ocak 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Türkiye Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Menşe Kuralları ve Menşe İşlemlerine İlişkin Protokol’de 14.04.2021 tarihinde bazı değişiklikler yapılmış, sonrasında 01.01.2021 – 13.04.2021 tarihleri arasındaki işlemleri düzenlemek üzere 25.05.2021 tarihinde bir Yönetmelik yayımlanmıştı.
14 Nisan 2021 tarihinden sonraki döneme ilişkin ikinci Yönetmelik, 14.04.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 30 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanmıştır.
Düzenlemede öne çıkan bazı hususlar aşağıda özetlenmektedir.
Menşe Kümülasyonu
— Bir taraf menşeli bir ürün, diğer Tarafta başka bir ürünün üretiminde girdi olarak kullanılmışsa diğer Taraf menşeli kabul edilir. (İkili Kümülasyon)
— Menşeli olmayan girdiler üzerinde bir Taraf’ta gerçekleştirilen üretim, ürünün diğer Taraf menşeli olup olmadığının belirlenmesinde dikkate alınabilir.
— Bünyelerine AB menşeli girdiler dahil edilmek suretiyle bir Taraf’ta elde edilen ürünler, o Taraf’ta düzenlemenin 9. maddesinde (yetersiz üretim) belirtilen işlemlerin ötesinde bir işçilik veya işlemden geçmiş olmaları şartıyla, o Taraf menşeli olarak kabul edilirler. Söz konusu girdilerin yeterli işçilik veya işlemden geçmiş olmaları gerekmez. (AB ile kümülasyon). Söz konusu eşyanın AB menşeli olduğunun ispatı AB’deki tedarikçisi tarafından düzenlenen ve bir örneği Yönetmeliğin 5 nolu ekinde yer alan tedarikçi beyanı ile yapılır.
— PAAMK, EFTA,Batı Balkan, Gürcistan, Moldavave Ukrayna ile kümülasyona dair yapılan atıflara yeni düzenlemede yer verilmediğinden (Çapraz kümülasyonun kaldırılması) ATR eşliğinde, AB’den gelen Birleşik Krallık menşeli eşya ile Birleşik Krallık'tan gelen AB menşeli eşya için İGV ödenmesi söz konusu olabilecektir.
Menşe Beyanı