Şeker Kurumu İle Veri Paylaşım Protokolü
Şeker Kurumu İle Veri Paylaşım Protokolü
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, söz konusu protokolün gümrüklerde yaşanan zaman kaybının önlenmesi, maliyetlerin azaltılması ve kaçakçılığın önüne geçilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Protokolle birlikte, gümrüklerde şeker ihracatı için gerekli izinlerin uygun şekilde alınıp alınmadığının da kontrol edilebileceğini belirten Altunyaldız, “Kurum yapacağı denetimlerde verileri birinci elden temin etmiş olacak ve yükümlünün Bakanlığımıza beyan ettiği bilgilerle, Şeker Kurumuna beyan ettiği bilgilerin çapraz kontrolü sağlanacak” dedi.
Şeker kaçakçılığının, ülke gündemini uzun yıllar meşgul eden ciddi sorunlardan biri olduğuna işaret eden Altunyaldız, bu durumun başta şeker üreticileri olmak üzere ekonomiye de kayda değer külfetler getirdiğini ve vergi kaybına yol açtığını vurguladı.
Altunyaldız, şekerin, yüksek kaçakçılık riski içeren bir madde olduğuna dikkati çekerek, kaçak şekerin İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerden çok çeşitli yöntemlerle Türkiye’ye sokulmak istendiğini kaydetti.
Müsteşar Altunyaldız, Bakanlığın son 10 yılda gerçekleştirdiği denetimlerle piyasa değeri yaklaşık 12 milyon lira olan kaçak şeker ele geçirdiğini bildirerek, 1 Ocak-9 Nisan 2013 tarihlerindeki denetimlerde de piyasa değeri yaklaşık 30 bin lira olan 9,3 ton kaçak şeker ele geçirildiğini söyledi.
Türkiye’nin şeker üretimi
Şekerin temel gıda maddelerinden biri olduğunu hatırlatan Altunyaldız, bununla birlikte şeker sektörünün, oluşturduğu katma değer, tarımda ve sanayide sağladığı istihdamla stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Rusya, Fransa, Almanya ve ABD’nin ardından dünyanın 5’inci, Avrupa’nın ise 4’üncü büyük pancar şekeri üreticisi olduğunu ifade eden Altunyaldız, 2011-2012 döneminde Türkiye’nin dünya pancar şekeri üretimindeki payının yüzde 6 olduğunu dile getirdi.
Altunyaldız, Türkiye’nin hem beyaz şeker hem de nişasta bazlı şekerde net ihracatçı konumunda olduğunu söyledi.