İplikçi ihracata yöneldi, örmeci ‘Hindistan’daki gibi kota istedi.



İplikçi ihracata yöneldi, örmeci ‘Hindistan’daki gibi kota istedi.

Türkiye pazarında vadelerin uzaması ve ödeme sıkıntıları nedeniyle iplikçiler ihracata yönelince örmecilerden, “Kaliteli iplik rakiplerimize gidiyor, Hindistan’daki gibi iplik ihracatına kota konulsun” talebi geldi.

Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL – Toplam 500 iplik fabrikası olan Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektörü ‘iplik’ sıkıntısı yaşamaya başladı. İç pazarda vadeler uzayıp, Çek Yasası’nın bir yansıması olarak ödemelerde sorunlar yaşanınca iplikçi satışını yurtdışına kaydırdı.
Yılda 400 bin ton pamuk ipliği üretimi yapılan Türkiye’de tekstil sektörü ise şimdilerde Özbekistan, Türkmenistan ve Hindistan’dan iplik ithal etmeye başladı.
Sanayiciler, bu kalitesi bilinmeyen ipliğin üretimde sıkıntı yaratabileceği kaygısı ile ‘Hindistan’ın yaptığı gibi iplik ihracatına kota formülü önerdi. Bir taraftan pamukta üretimin düşmesi diğer taraftan iplikçilerin ihracata yönelmeleri pamuk ipliği tüketen kumaş ve konfeksiyon işletmelerinin iplik bulmakta zorlanmalarına neden oluyor. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan ÖRSAD Başkanı Fikri Kurt, “Ne yeterli miktarda iplik bulabiliyoruz ne de makul fiyatlara alabiliyoruz. Böyle giderse kumaş ve konfeksiyon sektörleri dış taleplere yanıt veremeyecek hale gelecek” dedi.
Tekstilin geleceği tehlikedeKurt, hükümetin bir an önce Hindistan’ın kendi ülkesinde yerli konfeksiyon sanayiini koruma adına yürürlüğe soktuğu ihracatta kota uygulamasının bir benzerini devreye sokmasının sektördeki sıkıntının çözülmesine yol açabileceğini söyledi. Bu gelişmelerin Türkiye’deki istihdamı da çok olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Kurt, “İç piyasayı bırakıp yabancı ülkelere kiloda 0.6 dolarlık kar elde etmek için ihraç etmek yerine ülkemizdeki tesislerde kumaşa ve konfeksiyona dönüşebilmiş olsaydık bu kar 5 kat hatta 30 kat daha fazla olabilirdi. Ama maalesef bu yapılmıyor bireysel kazançlar ön planda tutularak ülkemizin tekstildeki geleceği tehlikeye atılıyor” dedi.
Rakiplerimize ucuza satılıyor
Kurt şöyle devam etti: “Tehlikenin boyutunu görebilmek için sizlerle bazı rakamları paylaşmak istiyorum. 500 civarında fabrikanın olduğu ülkemizde yıllık 400 bin ton pamuk ipliği üretiliyor. Bu üretimin bir kısmı iç piyasaya satılırken bir kısmı da ihraç ediliyor. Türk iplik sanayimiz 2010 yılında 279 milyon dolarlık, 2011 yılında 423 milyon dolarlık, 2012 yılında ise 393 milyon dolarlık pamuk ipliği ihraç etti. Sadece bu üç yılın toplamı 1 milyar 95 milyon dolar. Oysa iplik yerine kumaş ya da giysi olsaydı kazanç 5 kat daha fazla olacaktı. 1 kilo kumaştan 30 dolar ile 150 dolarlık giysiler üreten Türkiye, ipliğini bonkörce yurtdışına, Türkiye’nin konfeksiyondaki rakiplerine satıyor. Bu yanlış ve bunun durdurulması lazım.”
Hindistan modeli nasıl işliyor?
Hindistan, yerli konfeksiyon sanayiini koruma adına iplik ihracatına kota uygulamaya başladı. Bu şekilde iç talepte yaşanan sıkıntılar azaldı, iplik daha katma değerli hale getirilerek daha yüksek kazançlar elde edilme yoluna girildi. İplikte yaşanan aşırı fiyat artışları da bu yolla kontrol altına alındı. Aynı şekilde Pakistan hükümeti de pamuk ipliği ihracatına kota getirmişti.

Kaynak: Dünya Gazetesi