İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Genelgede Yapılan Değişiklikler Hk. (Tüm Değişiklikler)



Lutfen Resimleri Goruntuleyiniz
Lutfen Resimleri Goruntuleyiniz

 

Lutfen Resimleri Goruntuleyiniz
İLGİLİ SEKTÖR:  Genel

Konu:  İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Genelgede Yapılan Değişiklikler Hk. (Tüm Değişiklikler)

Duyuru Özeti:

04/09/2018 tarihli Tebliğ ile ihracat bedellerinin yurda getirilerek belirli bir oranının bir bankaya satılması zorunlu hale getirilmiş ve Tebliğ’in uygulanmasına ilişkin bir Genelge yayımlanmıştı.

Bahse konu Genelge, süreç içerisinde oluşan ihtiyaçlara binaen zaman zaman yapılan eklemeler ve değişikliklerle güncellenmekte ve bu durum dipnotlarda belirtilmekteydi.

İlk yayımlandığı tarihte 6 aylık geçici bir düzenleme olarak öngörülen Tebliğ, süreç içerisinde iki defa uzatılmış ve yapılan son düzenleme ile Tebliğ’in geçerlilik süresine ilişkin hüküm tümden kaldırılarak uygulama kalıcı hale getirilmişti.

Bunun yanı sıra, yine 31.12.2019 tarihinde yapılan değişiklik ile ihracat bedellerinin yurda getirilme zorunluluğu devam etmekle birlikte, getirilen bedellerin bankalara satılmasına ilişkin ibareler düzenleme metninden çıkarılarak bedellerin bankalara satılma zorunluluğu kaldırılmış bunun yerine, bedellerin yurda getirildiğine dair  “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenlenmesi hükmü getirilmişti.

Bahse konu Tebliğ’in son hali TCMB sayfasında yayımlanmıştır.

Süreç içerisinde yapılan tüm değişikliklerin Tebliğ’e derc edildiği, değişikliklere ilişkin dipnotların metinden çıkarıldığı anlaşılmaktadır.

Tebliğ’in son halinde öne çıkan bazı değişiklikler aşağıda sıralanmaktadır.


  • Daha önceki düzenlemede İran ve Suriye’ye yapılan ihracat işlemleri kapsam dışında tutulmakta ve bu ülkelere yapılan ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde yurda getirilmesi zorunluluğu bulunmamaktaydı. Yapılan düzenleme ile “Lübnan”a yapılan ihracatlar da bu kapsama alınmıştır.
  • DAB:  (Döviz Alım Belgesi) ve  DSB: (Döviz Satım Belgesi) tanımları çıkarılmış bunun yerine İBKB: (2018-32/48 sayılı Tebliğ’in ekinde yer alan İhracat Bedeli Kabul Belgesi) tanımı metne eklenmiştir.
  • “İhracat Bedelinin Tahsili” başlıklı 8. Maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. 
          “İhracat bedelinin İBKB düzenlendikten sonra başka bir bankaya transfer edilmesi durumunda, İBKB düzenleyen banka tarafından kabulü yapılan tutarla ilgili olarak bedelin transfer edildiği bankaya yazılı bildirimde bulunulur ve söz konusu tutarla ilgili olarak tekrar İBKB düzenlenemez. İhracat bedelinin birden fazla kez transferinin söz konusu olması durumunda her transferde transferi yapan banka tarafından transfer yapılan bankaya bedele ilişkin daha önce İBKB düzenlenip düzenlenmediğini belirten yazılı bildirimde bulunulur.”

  • “İndirim ve Mahsup İşlemleri” başlıklı 21. Maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. 
        “İthalat bedellerinin ihracat bedelinden mahsup işleminde kullanılabilmesi için ithalat konusu malların serbest dolaşıma giriş tarihi ile ihraç konusu malların fiili ihraç tarihi arasında azami 180 gün olması gerekir.”

          “İhracatçılar tarafından yurt dışındaki iştiraklerine gerçekleştirilen ihracata ilişkin bedellerin ihracatçının aynı iştirakine söz konusu ihracatın fiili ihraç tarihinden sonra sermaye olarak ilave edilecek tutar ile mahsubunda, ihracat bedellerinin yurda getirilme süresi içinde kalınması ve belirlenen koşulların sağlanması kaydıyla ihracat bedelinin mahsup edilen kısmının yurda getirilmesi zorunlu değildir.”


  • Bankalarca İBKB düzenlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar ise 30 uncu maddede açıklanmıştır.
Konuya ilişkin düzenlemenin güncel haline ulaşmak için TIKLAYINIZ.
 

Saygılarımızla,
Mevzuat Servisi

Duyurumuz ile ilgili görüş ve sorularınız için: 
[email protected]