İLGİLİ SEKTÖR: Genel
Konu: Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hk.
Duyuru Özeti:
14.01.2020 tarihinde yapılan düzenleme ile Gümrük Uzlaşma Yönetmeliğinin muhtelif maddelerinde değişiklikler yapılmıştır.
- Yönetmelikte, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığına” yapılan atıflar “Ticaret Bakanlığı” olarak değiştirilmiş, “Müsteşarlık” ibaresi tamamen çıkarılmış ve tanımlar kısmına “Vergi Aslına Bağlı Olmayan Para Cezası” tanımı eklenmiştir.
- İthalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithal edilen kişisel kullanıma mahsus taşıtlarla alakalı olarak rejim hükümlerinin ihlal edildiğinin ve bu durumun aracın çıkışı anında tespit edilmesi halinde yükümlünün uzlaşma talebinin derhal sonuçlandırılması gerektiği düzenlenmiştir.
- Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Uzlaşma Komisyonlarının yetkisi kapsamında olan uzlaşma tutarları 500.000 TL iken, yeni düzenleme ile 750.000 TL olarak belirlenmiştir. Buna bağlı olarak da Merkezi Uzlaşma Komisyonunun yetkisi 750.000TL’yi aşan miktarlar olarak değiştirilmiştir.
- Uzlaşma taleplerinin BİLGE şifresi kullanılarak, kurumsal internet sayfası üzerinden yapılabilmesi hususu Yönetmelik metnine derc edilmiştir.
- Bilindiği üzere; geçtiğimiz yıl Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklikler yapılmış ve bu kapsamda uzlaşmaya ilişkin hususlarda da bazı düzenlemelere gidilmişti. Yönetmelik metninde de buna uygun düzenlemeler yapılmıştır.
- Özellikle, daha önceki yönetmelik metnine göre; itiraza konu edilmiş alacaklar için uzlaşma talebinde bulunulamamaktaydı. Kanunda yapılan değişikliğe uygun olarak Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yapılan değişiklik ile itirazın henüz sonuçlandırılmamış olması kaydıyla, alacağın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde gümrük vergileri ve idari para cezaları için uzlaşma talebinde bulunulabileceği düzenlenmiştir.
- Öte yandan, uzlaşmanın gerçekleşmemesi halinde itiraz için kalan sürenin 3 günden az olması halinde 3 gün daha süre verilmekteydi. Yeni hükme göre, süre 5 günden az kalmış olması hâlinde süre 5 güne tamamlanacaktır.
- Uzlaşma başvurusundan feragat edilebilmesine ilişkin hüküm Yönetmeliğin 14 üncü maddesine eklenmiştir. Daha öncesinde başvuruya ilişkin süreç tamamlanmadan itiraz ve dava yoluna gidilememekteydi.
Konuya ilişkin düzenlemeye ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Saygılarımızla, Mevzuat Servisi
Duyurumuz ile ilgili görüş ve sorularınız için: [email protected] |