Bilindiği üzere bazı demir çelik ürünleri ithalatında İthalatta Korunma Önlemleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde 200 gün süreyle geçici korunma önlemi olarak %25 oranında ek mali yükümlülük uygulanması (teminat alınması şeklinde) ve belirlenen ürün grupları itibarıyla ek mali yükümlülükten muafiyet sağlamak üzere “genel tarife kontenjanı” ile “belirli ülkeler tarife kontenjanı” açılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştı.
16/10/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/7 sayılı Tebliğ ile; Demir-Çelik Ürünleri İthalatında Geçici Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar kapsamında, açılan tarife kontenjanlarının kullanım usul ve esasları belirlenmiştir.
Genel Tarife Kontenjanı
Genel tarife kontenjanının dağıtımı gümrük idarelerince beyanname sırasına göre tahsis yöntemi kullanılarak yapılır.
Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan ithalatta ilgili eşya için kullanılabilir genel tarife kontenjanı bulunması durumunda Karar çerçevesinde uygulanan ek mali yükümlülük teminata bağlanmaz ve bu kapsamda yapılan ithalat miktarı genel tarife kontenjanı miktarından düşülmez.
Belirli Ülkeler Tarife Kontenjanı
Belirli ülkeler tarife kontenjanının dağıtımı, gümrük idarelerince beyanname sırasına göre tahsis yöntemi kullanılarak yapılır.
Belirli ülkeler tarife kontenjanı, genel tarife kontenjanı kapsamında belirtilen eşyanın tümünün Tebliğ eki 2 sayılı listede yer alan ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli olanları için 518.803 tondur. Ancak belirli ülkeler tarife kontenjanı miktarı, her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için 172.934 tonu geçemez.
Bunun yanı sıra, her iki tarife kontenjanı kapsamında tescil edilecek gümrük beyannamelerinin tescili aşamasında ilgili muafiyet kodunun seçilmesi gerekmektedir.
Tebliğ eki listelere linkten ulaşılabilmektedir.
Konuya ilişkin düzenlemeye ulaşmak için TIKLAYINIZ.