Konuya ilişkin Karar'a ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Aynı gün yayımlanan Tebliğ ile; söz konusu tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları belirlenmiştir.
Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvuruların, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 7 işgünü içerisinde, Bakanlık web sitesinde (www.ticaret.gov.tr) yer alan “E-İşlemler” bağlantısı altında bulunan “İthalat İşlemleri” kısmından elektronik imza ile yapılması gerekmektedir.
Başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış olan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması durumunda, talepler aynen karşılanır. Ancak değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının açılan tarife kontenjanı miktarından daha fazla olması durumunda ise dağıtım firmaların sunmuş olduğu belgeler dikkate alınarak yapılacaktır.
Hali hazırda söz konusu ürünlerin ithalatında Diğer Ülkeler – DÜ için genel olarak %34 gümrük vergisi uygulanmaktadır. (tohumluk olanlar için genel olarak %15 – Bosna Hersek menşeli ürünler için %0)
TÜİK verilerine göre bahse konu tarife alt pozisyonundan 2019 yılında 101.000 Ton ithalat gerçekleştirilmiş olup, Türkiye’nin bir yıllık toplam ithalatına denk gelecek miktarda bir tarife kontenjanı açıldığı anlaşılmaktadır.
Konuya ilişkin Tebliğ'e ulaşmak için TIKLAYINIZ.