Arnavutluk AB adaylığını halka soracak!



Arnavutluk AB adaylığını halka soracak!

AB aday ülke statüsü kazanması için ülkenin onaylanması gereken, ancak muhalefet partilerinin destek vermediği için mecliste kabul edilemeyen üç kanunun referanduma götürülmesi kararı Arnavutluk Meclisi’nde görüşüldü.

TİRAN – Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülke statüsü kazanması için onaylanması gereken, ancak muhalefet partilerinin destek vermediği için mecliste kabul edilemeyen üç kanunun referanduma götürülmesi kararı Arnavutluk Meclisi’nde görüşüldü.
Arnavutluk Başbakanı ve iktidardaki Demoktarik Parti Genel Başkanı Sali Berişa mecliste yaptığı konuşmada, AB’ye entegrasyon sürecinin Arnavutlar için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Berişa, “AB’ye aday ülke statüsü alabilmemiz için muhalefetteki milletvekillerine oy kullanma çağrısında bulunuyorum” dedi.
Başbakan Berişa’nın çağrısına rağmen muhalefet partililer, referandum oylamasına katılmadı. Muhalefetteki milletvekilleri referandum kararı için meclis oylamasının başladığı anda salonu terk etti.
140 sandalyeli Arnavutluk Meclisi’nde 73 sandalyeye sahip Demokratik Parti milletvekilleri “evet” oyu kullanarak referandum yapılmasına yönelik kararı mecliste onayladı. Ancak referandum yapılmasına dair nihai kararın Merkez Seçim Komisyonu tarafından da onaylanması gerekiyor.
Daha önce konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, muhalefet partisinin bloke ettiği ve aylardır mecliste onaylanmayı bekleyen 3 kanunla ilgili referanduma gitme girişimini olumlu olarak değerlendirmişti.
Füle açıklamasında, “Arnavutluk’un AB’ye entegrasyonu sürecinde tüm şartların tamamlanması için öncelikle iktidar ve muhalefet arasında iyi bir ortam yaratılmalı. Arnavutluk’ta taraflar arasındaki siyasi diyalog, istenilen reformlara hizmet edecek tek yoldur” diye konuştu.
AB’ye aday ülke statüsü için 2009 yılında başvuruda bulunan Arnavutluk hakkında, AB Konseyi 12 Aralık 2012’de yayınladığı raporda, potansiyel aday statüsüne sahip Arnavutluk’un Avrupa Komisyonu’nun tavsiyelerini uygulaması halinde 2013 yılı içerisinde aday statüsü alabileceği belirtilmişti. Avrupa Komisyonu geçen yıl hazırladığı raporda, yargı sistemi, kamu yönetimi ve meclis oylamaları hakkındaki üç yasanın mecliste kabul edilmesini talep etmesine rağmen ana muhalefet Sosyalist Parti bunların mecliste onaylanmasını engellemişti.

Kaynak: Dünya Gazetesi